Waarom is het verwijderen van een draagmuur vergunningsplichtig?

Sinds de komst van het corona virus in maart 2020 is er veel veranderd in ons dagelijks leven. Opeens moesten we zoveel mogelijk thuisblijven om besmetting te voorkomen. Iets waar we met z’n allen flink aan moesten wennen. Het thuiswerken werd bijvoorbeeld populairder dan ooit. Toch had dit een keerzijde. Doordat we meer binnenbleven, realiseerden steeds meer Nederlanders zich dat hun woning niet naar wens was. Hierdoor werd het spontaan populair om te gaan klussen in huis. Niet alleen werd vaker het gehele interieur vervangen, maar er werd ook flink verbouwd. Hierbij kan je denken aan het verwijderen van een draagmuur voor het realiseren van een openkeuken. Toch zorgde dit voor veel verwarring onder de hobbyklussers. Want waarom is het verwijderen van een draagmuur vergunningsplichtig? In deze blog gaan wij dit voor je op een rij zetten.

Vergunningsplicht

Helaas bestaat vandaag de dag nog steeds de misvatting dat het verwijderen van een draagmuur vergunningsvrij is. Als reden wordt vaak gegeven dat een interne verbouwing geen vergunning nodig heeft. Niets is echter minder waar! Bij het doorbreken van een dragende muur is namelijk op grond van artikel 3 onderdeel 8 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht een vergunning verplicht. Wanneer iemand hiervoor geen vergunning aanvraagt dan heeft dit ernstige gevolgen. Zo ben je onder andere niet verzekerd voor eventuele ongevallen. Daarnaast loop je het risico op een bouwstop of een boete. Dit is hartstikke zonde van jouw bouwbudget. Om dit te voorkomen is het altijd verstandig om bij het verwijderen van een draagmuur een vergunning te hebben. Deze vergunning vraag je eenvoudig aan bij jouw gemeente.

Hoe krijg je een vergunning?

Het is eigen vrij simpel om een vergunning te bemachtigen. Om aan jouw gemeente te tonen dat jij voldoet aan het Bouwbesluit heb je slecht drie dingen nodig. Als eerste heb je de originele bouwtekeningen van jouw woning nodig. Dit is een bouwtekening waarop op schematische wijze is weergeven hoe een bouwwerk in elkaar zit. Wanneer de bouwtekeningen zijn geregeld, dan is het tijd voor een constructieberekening en constructietekening voor de gewenste situatie. Met behulp van deze gegevens kan jouw gemeente beoordelen of jouw verbouwing voldoet aan de benodigde veiligheidseisen. Het laten uitvoeren van een constructieberekening gaat ongeveer €500 kosten. Is het gelukt om een vergunning te krijgen? Dan is het verstandig om te bepalen door welk sloopbedrijf je de draagmuur laat verwijderen. Het is niet verstandig om dit zelfstandig uit te voeren. Mocht er onverwachts iets misgaan, waardoor jouw woning schade oploopt dan is een sloopbedrijf verzekerd voor de schade. Dit is niet het geval wanneer jezelf de draagmuur gaat slopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *