adblue tank

Waarom AdBlue in Tank

Heb je wel eens gehoord van AdBlue tank? In dit artikel ga ik je meer vertellen over deze vloeistof. Je kunt AdBlue gebruiken voor moderne dieselvoertuigen om aan de emissienormen te voldoen. Zo kan het gebruikt worden voor schepen, bedrijfswagens, vrachtwagens, tractoren, maar ook personenauto’s.

adblue tank

Wat is AdBlue

AdBlue is een mix van zuiver ureum en gedemineraliseerd water. Internationaal kun je het herkennen onder de naam Diesel Exhaust Fluid of AUS 32. AdBlue in tank? Dan wordt de stikstofoxiden (NOx) die schadelijk is voor mens en milieu, omgezet in ongevaarlijke gassen. Op die manier kan er voldaan worden aan de strenge emissienormen.

Wanneer AdBlue toepassen

Dieselvoertuigen met een Selective Catalytic Reduction katalysator, ook wel bekend als een SCR, kunnen AdBlue gebruiken. Met een SCR-katalysator worden uitlaatgassen behandeld voordat ze het voertuig verlaten. De meeste zware bedrijfswagens die beschikken over de Euro 4, Euro 5 en Euro 6 standaarden hebben een SCR-systeem, en maken dus gebruik van AdBlue. Dit zijn vrijwel alle trucks die na 2005 zijn gemaakt. Voor personenauto’s met een dieselmotor is dit sinds 2014.

De werking van AdBlue

De Selective Catalytic Reduction katalysator zit achter het roetfilter in de uitlaat. Op het moment dat een bepaald hoeveelheid NOx in de katalysator komt, injecteert het AdBlue-reservoir een bepaalde hoeveelheid AdBlue. De SCR-katalysator zet de AdBlue om in ammoniak en een beetje koolstofdioxide. De ammoniak geeft een reactie op de NOx, zo ontstaan er ongevaarlijke stikstoffen en waterdampen.

Vul AdBlue bij

Het is belangrijk om AdBlue bij te vullen wanneer deze bijna op is, dit omdat wanneer het reservoir leeg is het voertuig niet meer wil starten. Bij de meeste grote tankstations kun je AdBlue verkrijgen. Voor personenauto’s en bijvoorbeeld bestelwagens zijn er ook kleine verpakkingen (verpakt in een AdBlue tank)te krijgen. Waar het reservoir zit verschilt per voertuig. Kun je het AdBlue-reservoir niet vinden? Bekijk dan de handleiding van jouw auto. Op het dashboard zal een lampje gaan branden wanneer de AdBlue bijna op is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *