Laadpaal kopen: let op deze 3 punten

Een eigen laadpaal heeft meerdere voordelen: er is altijd plek, de kosten zijn altijd gelijk en thuis hoef je niet verplicht in de buurt van de auto te wachten tot het laden klaar is. Het geeft zekerheid en onafhankelijkheid. Om blij te worden van de aankoop is het echter van belang vooraf goed na te denken over de komende drie punten. Dan kom je niet voor onvoorziene verrassingen te staan en weet je waar je aan toe bent. Bespreek bovendien je voorkeuren met een expert, Soolutions heeft een breed aanbod en ruime ervaring met het plaatsen van laadpalen. 

Tip 1: Houd rekening met de laadsnelheid

Elektrische en hybride autos kunnen verschillen in actieradius. Niet elke auto heeft tevens eenzelfde laadvermogen. Bij het kopen van een laadpaal moet dus zowel de kwaliteiten van de auto als van de laadpaal op elkaar worden afgestemd. 

Voordat er over wordt gegaan naar de laadpaal installatie, is het belangrijk te berekenen wat de auto nodig heeft. Afhankelijk van de gemiddelde afstand die je met de auto af gaat leggen en de actieradius van de auto schat je eerst in of je het redt om hem alleen thuis op te laden of dat je van laadpalen onderweg gebruik gaat maken. 

Tip 2: Denk goed na over positionering

Bepaal waar de laadpaal het handigst geplaatst kan worden. Zowel een staande of hangende laadpaal kan geschikt zijn. Er is geen goed of slecht, ze hebben dezelfde kwaliteiten. Een hangende laadpaal wordt ook wel een wallbox genoemd. Het positioneren van de laadpaal kan doorslaggevend zijn voor de keuze of een staande of hangende geschikter is. Houd er rekening mee hoe de auto meestal geparkeerd wordt. Vanuit de positie van de laadpaal moet het laadpunt van de auto bereikt kunnen worden. 

Tevens is het van belang te overleggen met de energieleverancier. Er moet een extra installatie worden aangelegd in de meterkast. Daar moet ruimte voor zijn of zelfs ruimte voor gemaakt worden. En er komen kosten bij kijken dus heb van te voren contact en spreek af wat je kunt verwachten. 

Tip 3: Losse of vaste laadkabel

Een laadkabel krult op en gaat in de knoop als je hem niet goed opbergt, het wordt als ergernis gezien om er lang over te doen om de auto in te pluggen. Daarom heeft een vaste laadkabel vaak de voorkeur. Let bij het kiezen van een kabel op de lengte. De kabel moet de afstand tussen de laadpaal en het oplaadpunt in de auto ruim kunnen overbruggen. Soms zit het oplaadpunt aan de voorkant van de auto en soms aan de zijkant. Dus hou daar rekening mee en koop hem liever iets te groot dan precies de goede maat. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *