Je bromfiets verzekeren, hoe ga je daarvoor te werk?

Je bromfiets verzekeren is iets waar je altijd aandacht aan zal moeten besteden wanneer je ervoor gaat kiezen om een bromfiets in het Nederlandse verkeer te brengen. Volgens de Nederlandse wetgeving is het namelijk zo dat alle gemotoriseerde voertuigen in Nederland verplicht over ten minste een WA-verzekering dienen te beschikken. Dat lijkt misschien op het eerste zicht een beetje vervelend, maar eigenlijk biedt dit net heel veel (extra) zekerheid. Hoe dan ook, zou jij ook graag een bromfietsverzekering willen afsluiten? Verdiep je dan zeker eerst even in onderstaande informatie.

Hoeveel kilometers ga je met je bromfiets afleggen?

Voordat je daadwerkelijk concreet gaat nadenken over het soort bromfietsverzekering die je gaat afsluiten is het altijd interessant om jezelf even de vraag te stellen hoeveel kilometers je nu precies gaat afleggen met die bromfiets. Om hier een antwoord op te kunnen geven is het interessant om even na te denken over het exacte gebruik van deze bromfiets. Ben je bijvoorbeeld van plan om ze alleen maar uit de garage te halen wanneer het mooi weer is? Of is de bromfiets specifiek bedoeld om elke dag het woon-werkverkeer mee te overbruggen? Het spreekt voor zich dat dit een zeer belangrijk verschil is die ook de keuze van je bromfietsverzekering zal beïnvloeden.

Wat is de waarde waar je bromfiets over beschikt?

Bij een bromfiets verzekeren moet er natuurlijk niet alleen maar worden gekeken naar het aantal kilometers dat er mee zal worden gereden. Daarnaast dient er namelijk ook nog rekening te worden gehouden met de waarde waar het rijtuig over beschikt. Dat is een zeer belangrijk aandachtspunt. Veel mensen maken bijvoorbeeld de keuze voor het afsluiten van een WA+ volledige cascoverzekering voor hun bromfiets terwijl ze weten dat ze eigenlijk nooit echt aanspraak zullen kunnen maken op de hoogst mogelijke uitbetaling. Daarvoor is de waarde van hun bromfiets namelijk gewoon te beperkt. Dan is het toch een beetje zonde van de hoge verzekeringspremie.

Hou bovendien niet alleen maar rekening met de aankoopwaarde van je bromfiets. In zekere zin is die namelijk vanaf een bepaald ogenblik niet meer relevant. Het spreekt immers voor zich dat de actuele waarde aanzienlijk kan verschillen ten opzichte van de aanschafwaarde. Uiteindelijk is het echter vooral de actuele waarde die van doorslaggevend belang zal zijn bij het uitbetalen van het bedrag waarvoor je bent verzekerd. Hou hier dus sowieso in de praktijk steeds rekening mee.

Welke mogelijkheden bestaan er voor een bromfiets verzekeren?

Wat een bromfietsverzekering betreft zal je kunnen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt uit drie verschillende soorten verzekeringen. De eerste verzekering is natuurlijk de WA-verzekering. Hiervoor geldt dat ze wettelijk is verplicht. Met andere woorden, voor elke persoon die een bromfiets in het verkeer in Nederland wenst te brengen geldt dat deze minstens WA moet zijn verzekerd. Is dat niet het geval? Dan kan je dat een behoorlijke boete opleveren. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je bromfiets uitsluitend WA laten verzekeren niet voldoende is. Wanneer dit het geval is zal je kunnen vaststellen dat je nog een keuze kan maken tussen deze twee extra mogelijkheden:

  1. Een WA+ beperkt casco verzekering;
  2. Een WA+ volledige cascoverzekering;

Voor de WA+ beperkt casco verzekering geldt dat er verschillende schadegevallen worden verzekerd. Het gaat hierbij dan concreet om diefstal, maar ook om bijvoorbeeld joyriding evenals om brandschade. Verder is het zo dat ook mogelijke stormschade op deze manier is verzekerd.

Wil je graag kunnen genieten van de meest optimale bescherming voor jouw bromfiets? Dan zal je voor je bromfiets verzekeren willen kiezen voor het afsluiten van een allrisk verzekering. Bij dit type van verzekering is het zo dat je over de hele lijn bent verzekerd. Je kan dus genieten van alle dekkingen uit de WA en de beperkt cascoverzekering, maar dan wel nog verder aangevuld met de zelf veroorzaakte schade als gevolg van botsen of vallen. Het spreekt wel voor zich dat het alleen wordt aangeraden om deze verzekering af te sluiten voor duurdere bromfietsen… of wanneer er heel veel kilometers met de bromfiets worden gereden uiteraard.

Besparen op je bromfiets verzekeren, hoe kan het?

Wil je graag je bromfiets verzekeren? Dan zal je daarvoor natuurlijk rekening moeten houden met bepaalde kosten. Het gebeurt in de praktijk niet zelden dat mensen er vooral omwille van deze reden haast blind voor kiezen om de WA-verzekering af te sluiten. Dit type van verzekering is namelijk altijd het voordeligst. Dat klopt, maar dan moet je wel genoegen nemen met de beperkte dekkingen die eraan verbonden zijn. Hier knelt voor velen nu toch net het schoentje. Heel wat verzekeringnemers willen graag kunnen rekenen op een zo laag mogelijke prijs voor hun bromfietsverzekering, maar dan wel zonder dat ze daarvoor moeten inleveren op vlak van dekkingen. Lukt dat echter wel?

Door rekening te houden met de onderstaande bespaartips zal je kunnen vaststellen dat het zeker mogelijk is om de prijs van je bromfietsverzekering te drukken zonder dat dit meteen zal leiden tot mindere dekkingen. Enkele bespaartips waar je bij je brommer verzekeren zeker rekening mee zou kunnen houden zijn in ieder geval de volgende:

  1. Voer altijd eerst een vergelijking uit tussen de verschillende bromfietsverzekeringen;
  2. Hou rekening met een eventueel eigen risico dat van toepassing is;
  3. Sluit geen dekkingen af voor je bromfiets waar je eigenlijk geen behoeften aan hebt;

Door aandacht te besteden aan de bovenstaande drie bespaartips is het dus mogelijk om de periodieke kosten van je bromfietsverzekering te drukken. Ga je bij je bromfiets verzekeren kiezen voor een hoger eigen risico? Dan dien je er uiteraard wel aandachtig voor te zijn dat je bij een eventueel schadegeval hogere kosten zal moeten betalen. Veel mensen staren zich bij een hoger eigen risico uitsluitend blind op de lagere periodieke premie, maar dat is uiteraard ook niet meteen de bedoeling. Hoe dan ook, indien je de kosten bij een bromfiets verzekeren graag onder de knoet wil houden kan dat zeker met de tips die je hierboven hebt kunnen lezen. Zo blijft de impact van de verzekering van je bromfiets op je financiële situatie te allen tijde lekker beperkt. Aarzel daarom niet en ga snel naar Diks.nl, de vergelijker voor al jouw verzekeringen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *