code 95

Code 95 halen: met deze tips gaat het lukken

De code 95: je hebt hem nodig als je chauffeur bent voor je beroep en ook nog in een vrachtwagen rijdt. Vrachtwagenchauffeurs binnen de EU moeten allemaal de code 95 aantekening op hun rijbewijs C hebben. Dat geldt voor inwoners van de EU maar ook voor chauffeurs die alleen de wegen betreden hier. Code 95 halen is in beide gevallen verplicht. Het is namelijk de manier waarop je aantoont dat je alle kennis en vaardigheden hebt om de Europese wegen te begrijpen en te berijden. 

code 95

De code 95 halen

Om die aantekening op je rijbewijs te krijgen, moet je een toets halen. Wanneer je de code 95 eenmaal gehaald hebt, dan moet je deze ook weer elke 5 jaar vernieuwen. Zo zorgt men ervoor dat je kennis actueel blijft. Het is echter ook een lastige klus. Vind jij leren voor zo’n toets niks? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • vraag collega’s om hulp: zij kunnen je vragen ongetwijfeld beantwoorden.
  • vraag aan je werkgever of je scholing of nascholing kunt krijgen. 
  • maak oefentoetsen: dit is de beste manier om zenuwen te voorkomen.

Nascholing aanvragen

Scholing of nascholing krijgen voor je code 95 kan een stap in de goede richting zijn. In veel gevallen wordt dit ook nog door je werkgever vergoed. Jij bent immers in dienst en het snel halen van die code is niet alleen voor jou maar ook zeker voor je werkgever zeer handig. Vraag er eens naar; misschien heeft jouw werkgever daar al over nagedacht en is er ook al een goed adresje waar je aan kunt kloppen. Als dat niet zo is, dan kun je op eigen houtje genoeg bedrijven vinden die scholing voor code 95 aanbieden. 

Stel vragen

Als de collega’s om je heen de toets wel al hebben gehaald, dan kunnen ze misschien je vragen beantwoorden. Is er een nieuw onderdeel dat je niet goed begrijpt? Heb je een vraag over een nieuwe wet? Stel je vraag en voorkom dat je vastloopt op een enkel onderdeel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *